sâmbătă, 12 octombrie 2013

Circulatia sangelui la nivelul arterelor / venelor in cazul gravidelor (pozitia corecta in timpul somnului, de ce sa folosim o perna)

Din luna a 4-a de sarcina intervin schimbarile in ceea ce priveste pozitiile si starile de somn. Aceleasi "simptome" sunt resimtite si de catre domnii cu burta. Pana acum am mentionat ca o perna pentru gravide poate reduce si chiar elimina total acest disconfort insa acum revenim cu explicatiile medicale pe intelesul tuturor.

Ce se intampla de fapt: odata cu evolutia sarcinii sau cu depunerea in exces a tesutului adipos, abdomenul devine mai "greu", apasand asupra organelor care acum sunt mai inghesuite (in cazul sarcinii). Inchipuie-ti ca ficatul si stomacul si o parte din intestine sunt redistribuite in partea de sus iar splina, inca o parte din intestine si vezica urinara cu rinichii sunt distribuiti in partea de jos. In acest timp, arterele (cele cu rosu care distribuie sangele oxigenat catre organe), venele (responsabile cu adunarea sangelui dezoxigenat) sunt nu doar solicitate, dar mai au si responsabilitatea unui surplus de sange care trebuie sa hraneasca bebelusul sau surplusul de tesut de pe abdomen (in cazul unei sarcini in parametrilin luna a 8-a, cantitatea de sange placentar ajunge la 2 kg).
In primul desen de mai sus am evidentiat cu albastru si rosu vena si respectiv artera abdominale in cazul unei pozitii "pe spate". Ce observi? Practic cele doua vase principale sunt turtite de greutatea abdomenului. Adica alimentarea cu sange se face defectuos in zona abdominala si a picioarelor. Te-ai trezit cu "carcei" in picioare sau cu picioare amortite noaptea sau spre dimineata? Iata una din principalele cauze specifice acestei perioade.
De aceea este recomandat ca buticile sa fie lasate sa stea pe o parte in timpul noptii (si pe partea stanga in special, din cauza presiunii asupra ficatului din dreapta). Cat de "pe o parte"? Unii specialisti recomanda o inclinare cu cel putin 30 de grade a burticii, altii afirma ca o intoarcere la 90 de grade ar fi perfecta. Din experienta personala a doua sarcini duse la termen, cred ca cel mai bine e sa te odihnesti in pozitia care iti este tie cea mai comoda.
Cam 95% dintre gravidele cu care am discutat (cca 1000 de persoane in ultimii 3 ani) au nevoie de un sprijin, de o perna sub burtica. Nu toate nevoile sunt la fel, de aceea ne-am gandit la mai multe solutii, in functie de inaltimea, greutatea, varsta sarcinii si preferintele viitoarei mamici.
Perna pentru gravide Bastonas
Perna pentru gravide si alaptat Cornulet

Perna pentru sarcina 2BeBe
Perna BASTONAS: este cea mai solicitata perna de acest gen. Proiectata initial ca si perna pentru relaxare, se poate considera ca fiind perna celor care au un somn mai dificil, indiferent daca au burtica mare sau nu. Ofera suport pentru cap, burta si picioare iar, datoritra faptului ca are 1,5m lungime iar unul din capete este detasabil si mobil, este extrem de versatila. Se utilizeaza cu rezultate foarte bune si de catre persoanele cu dureri de spate. Mai multe detalii si imagini gasesti aici.

Perna CORNULET imbina in egala si eficienta masura rolul unei perne pentru gravide si rolul unei perne pentru alaptat. Este o perna recomadata in special gravidelor in ultimele 10 saptamani de sracina. Are o forma care se "muleaza" pe corpul gravidei si ofera un suport excelent pentru burtica. Datorita formei si a celor 2 snururi, aceasta perna se poate folosi in cel putin 5 moduri diferite, in functie de mozitiile agreeate de catre burtici. Mai multe detalii si imagini gasesti aici

Perna 2BeBe te scuteste de mutatul suportului pentru burtica in timpul noptii, odata cu schimbarea pozitie de pe o parte pe alta. Se poate utiliza in cel putin 3 moduri diferite si marturisesc faptul ca este perna pe care am folosit-o tot timpul in decursul sarcini iar pretul este cel mai mic de pe piata. Mai multe detalii gasesti aici.

Sfaturile de mai sus ne-au fost inspirate de catre D-na Kinetoterapeut Ana Maria Oprean de la clinica Arcadia din Iasi, in timpul cursului A-Baby. In cadrul Centrului de Recuperare Medicala de la Arcadia viitaorele mame beneficiaza de un program de lucru personalizat, cu 2 componente - Prenatal Gym si Postnatal Gym - pentru fiecare trimestru de sarcina, respectiv  pentru recuperarea postpartum. Mai multe detalii gasiti pe site-ul Arcadia.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit sa ne scrii parerea ta.