vineri, 9 martie 2012

Ce se intampla dupa ce nasti: mituri versus ceea ce traieste de fapt o mama

     O gramada de mituri pe care le citesti, le auzi sau iti sunt transmise pe diferita canale te pot ajuta sa-ti faci, cam intr-o proportie de 90%, un tablou cam idilic despre cum e sa fii mama - asta in cazul in care astepti primul copil. Sa fii mama nu e doar frumos, este si foarte greu, implica o responsabilitate asa cum nu ai mai purtat niciodata si pentru totdeauna. Implica transformarea ta ca femeie, sotie, gospodina, prietena, fiica, etc.  Ia sa vedem la ce nu e musai sa te astepti:

Mit 1: vei fi de la inceput o mama perfecta!
Nu exista mama perfecta, mama buna sau mama rea, fii sigura insa ca esti insa singura mama pe care o are copilul tau. Este firesc ca la inceputuri sa stii sa faci... cam nimic, indiferent de cat de multe ai citit despre asta. Totul se invata si nu ai idee cat de repede vei sti sa faci ceea ce trebuie pentru copilul tau. Instinctele tale sunt cele mai bune instructoare in aceste momente. Si intreaba, intreaba pe toata lumea din jur, orice nu stii sa faci, in primul rand pe asistentele de la maternitate. Chiar daca ti se vor parea niste aberatii, de cele mai multe ori sfaturile lor sunt rodul unei indelungi experiente.
Mit 2: iti vei iubi copilul din prima clipa!
Suna cum ciudat, dar trebuie sa il contrazic. Ei bine, celor mai multe dintre mamici nu li se trezeste acel sentiment fantastic din prima. Si este normal, chiar si psihologii o sustin. Trebuie sa inveti sa iti accepti copilul care acum nu mai este inauntru, cand nu trebuia sa ii faci nimic pentru a creste, ci este autonom, cu nevoi diferite de ale tale. Fara exceptie (ignor cazurile anormale), intre mama si copil se leaga un nou "cordon ombilical" de data asta emotional si asta se va intampla surprinzator de repede, uneori chiar de la prima alaptare. Deci, nu-ti fa griji, prima clipa poate veni putin mai tarziu.
Mit 3: copilul tau este perfect!
Fireste ca este, ca doar este al tau! Dar in curand vei descoperi ca nu arata ca in fotografiile cu bebelusii cu pielea neteda si curata care dorm linistiti... Unii bebelusi devin frumusei abia dupa cateva zile iar unii sunt cei mai dragalasi atunci cand dorm - si noroc de faptul ca dorm destul de mult!
Mit 4: vei fi foaaaarte fericita!
Da, vei fi, dar... numai tu vei stii ce batalie intre cohoardele de hormoni se dau in trupul tau. S-a petrecut o schimbare enorma cu corpul tau, cu mintea si cu sentimentele tale. Acorda-ti rabdare atat tie cat si bebelusului  pentru a va obisnui cu noul statut. Anunta-i pe toti din jurul tau ca este posibil sa plangi din senin sau sa fii nervoasa si prea pretentioasa. Roaga-i sa te inteleaga. Si inca ceva: odihneste-te, odihneste-te, odihneste-te! O vorba pe care mi-a spus-o cineva suna cam asa: "doarme copilul, doarme si mama. Musai!". Roaga-i pe cei apropiati, macar in primele saptamani, sa te suplineasca la treburile casnice pentru ca tu sa te odihnesti.
Mit 5: mereu cu copilul!
Da, esti mai mereu legata de el. Profita insa de momentele dintre alaptari si da o fuga in oras, fa ceva pentru tine si ingrijeste-te! Ai nevoie sa ramai optimista si sa ai o parere buna despre tine. Rolul de mama nu il substituie pe cel de sotie, ci il completeaza. Un cuplu armonios transmite o stare de bine si copilului care reprezinta oglinda mamei: esti tu linistita si bine-dispusa, este si el asemeni tie.
Si mai stiu ce te ingrijoreaza cel mai adesea: kilogramele in plus. Pana nu termini de alaptat si pana nu trec macar 6 luni, incearca sa nu te mai stresezi din cauza lor - asta daca nu esti Nicoleta Luciu sau o vedeta care isi castiga painea din afisarile pe podium.
Mitul 6 - care se aplica si ne-mamicilor: mersul la psiholog indica o problema psihica grava!
La psiholog nu cred ca au ajuns persoanele in culmea fericirii insa, chiar daca ti se pare cam ciudat, este bine sa vorbesti cu o persoana din exterior care se mai si pricepe: stie sa asculte, nu te impacienteaza ci te ajuta sa descoperi unde (mai) ai de lucrat si cum sa te bucuri de ceea ce ai deja. In plus, poate fi si o iesire binefacatoare din rutina zilnica.

Sunt sigura ca proaspetele mamici vor putea completa lista cu cel putin o duzina de mituri pe care le-au sfaramat invingatoare. Te rog sa nu te cenzurezi si sa spargi oricate mituri vrei pe acest blog, astept cu interes parerea ta :)

Momentul concluziilor: si totusi sunt niste momente magice, trebuie doar sa te bucuri de ele si sa constientizezi ca trebuie sa profiti din plin pentru ca este o perioada trecatoare, cu care nu te vei mai intalni. Gandeste-te doar cat de minunat este sa-ti strangi copilul in brate!

Concursul "Prietena Ta" s-a incheiat pe 4 Martie.

 Incepand de pe 1 Martie pana pe 4 Martie am avut CONCURS! Pentru a castiga pernuta pentru dormit, trebuia sa fii fan ai paginii Perne Gravide si sa dai LIKE si SHARE la aceasta fotografie. Concursul s-a incheiat pe 4 Martie (Duminca), la ora 18:00. Castigatoarea a fost aleasa cu ajutorul siteului www.random.org

Intr-un final am gasit-o si pe Ancuta care, intre timp, a primit perna. Ne-a povestit ca ii place, dar de folosit o foloseste mai ales "Mamaruta" ei - nu am povestit, dar Ancuta are o fetita cat un ghemotoc :).

Luna martie - perna pentru gravide Bastonas se imbraca cu Broscute

perna bastonas cu broscute albastreLuna Martie vine cu Broscute!

Perna Bastonas imbraca haine de primavara!
Gasesti aceleasi avantaje si caracteristici pentru cele 3 noi modele ale fetelor de perna: broscutele albastre, broscutele mov si broscutele bej. Modele vor fi disponibile incepand cu data de 5 Martie.
pret: 120 lei + transport (15 lei cu Atlassib, 25 lei cu Fan Curier si 11 lei cu Posta Romana)
Avantaje si caracteristici ale pernei Bastonas:
4 moduri de utilizare: ca perna de dormit pentru gravida, ca perna pentru alaptat, suport pentru bebelus si ca suport pentru spate. Poate fi folosita si de catre copiii mai mari.
usoara si cu o forma ergonomica: chiar si in ultimele luni de sarcina este usor de mutat de pe o parte pe cealalta; nu ai nevoie de un pat separat, doar pentru tine si perna; deoarece are 2 parti din care una este detasabila, ii poti modifica foarte usor forma si dimensiunea;
moale, silentioasa si sanatoasa: umplutura speciala este certificata sanitar; fiind din bilute din fibre elastice, hipoalergice si cu o durata foarte mare de utilizare - chiar si dupa spalari repetate si vidare, perna isi pastreaza consistenta pe durata mai multor ani;
se intretine foarte usor: poate fi spalata la masina automata (la temperaturi inalte) si inalbita;
nu te incalzeste: datorita permeabilitatii, interiorul pernei se pastreaza uscat şi confortabil, fără miros; înmulţirea microbilor si a acarienilor este redusă la minim;
dimensiuni: lungime totala 1,5m / lungime; superioara 1m; latime suport cap 0,6 m;
pret: 120 lei;
Iata cum arata perna (modelul cu broscute albastre, cu broscute mov, si cu broscute bej):
Mai multe detalii ale modelului:
Iata cum se utilizeaza (imaginile sunt de la perna cu buline):