joi, 14 februarie 2013

Saptamana 1 de sarcina


prima saptamana de sarcina

Cam impropriu spus, pentru ca in prima saptamana nici nu esti insarcinata, sau, mai exact, esti insarcinata in fiecare luna in acest stadiu, pana la proba contrarie. 
Am crezut mult timp ca prima saptamana de sarcina reprezinta de fapt saptamana in care ovulul a fost fecundat, asa mi se parea normal. Mai tarziu, dupa ce am fost la medic, am inteles ca prima saptamana incepe de fapt cu prima zi a ultimului ciclu menstrual. Pe ce data ti-a venit ultima data? Ei, de atunci incepe numaratoarea.
Odata aceasta chestiune lamurita, ia sa vedem ce se intampla in corpul tau dupa de "ti-a venit menstruatia" si... vrei sa ramai gravida. 
Nu poti ramane gravida acum, va trebui sa mai astepti doua saptamani, ca sa devii fertila. 


FIZIC: prima zi a ciclului menstrual este de fapt prima zi de menstruatie (sangele rosu care curge si nu alte scurgeri maronii). Scaderea brusca a progesteronului, hormonul care este responsabil cu nutritia endometrului si mentinerea lui, determina descompunerea si contractia endometrului - astfel incepe menstruatia.
Ca sa nu uit: endometrul este mucoasa care captuseste interiorul uterului.
Cu cateva zile inainte de inceperea menstruatiei, aceasta mucoasa ajunge la maturitate maxima si, fara progesteronul care are rolul de a-l sustine, se descompune. Pentru o perioda de aproximativ 5 zile, aceasta mucoasa este descompusa si eliminata sub forma de sangerare, trecand prin cervix si vagin. Adica, nelocuita, casuta (uteru), se primeneste pentru oaspetele de luna viitoare.
glanda pituitara
 Ce reprezinta un folicul: este o cavitate a ovarului in care se dezvolta un ovul. Noi, femeile, ne nastem cu milioane de foliculi dar doar 300 sau 400 din ei ajung la maturitate. Incepand de la pubertate, lunar, cate un folicul creste proeminent la suprafata ovarului si se sparge pentru a elibera ovulul in a 14-a zi - uite ca am tras cu ochiul si la ce se intampla in a doua saptamana.

Din momentul in care a inceput menstruatia, sistemul hormonal intra in functiune. Glanda pituitara incepe sa secrete FSH - hormonul care determina dezvoltarea foliculilor (imediat spun si despre ei). Foliculii incep sa se acopere cu un strat de celule ce incep sa secrete primele cantitati de estradiol (cel mai activ estrogen) in noul ciclu. Cam in ziua a 5-a a ciclului (sau imediat dupa ce menstruatia se termina), glanda pitulara incepe sa secrete LH in cantitate mica. LH inseamna hormon luteizat si este responsabil de dezvoltarea ovulelor.


PSIHIC: nu cred ca mai trebuie sa adaug nimic; daca iti doresti un bebelus, deja te-ai apucat de numarat, de reinceput sa-ti faci calcule, planuri, sa te intrebi daca e vreo problema sau... pur si simplu lasi natura sa-si urmeze cursul. Nici nu stii ce te asteapta :)




Sarcina pe saptamani - 40, un numar magic!

40 de saptamani de sarcina
Tocmai ma gandeam la ce asocieri se mai fac cu numarul 40: 40 de mucenici mi-a venit primul. Dar cu 9 luni? 9 e tot o cifra magica, 3 la patrat... 9 = noua, adica o viata noua!
Trecand peste simbolistici - aceasta este perioada cea mai incaracta de simboluri pentru femeie, cautam in orice o semnificatie, un semn - am sa va prezint, pe rand, cateva aspeste din saptamanile de sarcina pe care le-am experimentat si eu nu prea de mult. Si de care mi-e cam dor, deci cred ca am sa mai fac o incercare :).
Sarcina pe saptamani: gasesti o gramada de articole, care mai de care mai detaliate, stiintific explicate si mai elaborate. Trebuie de la inceput sa stii ca nicio sarcina nu seamna cu cealalta, nici macar pentu aceeasi mama, daramite pentru persoane diferite. Cel mai important lucru: URMEAZA-TI INSTINCTELE, ai incredere in tine si vei sti cu siguranta cum si ce sa faci. Enjoy the ride!