duminică, 20 octombrie 2013

Off, ma doare spatele...

durerile de spate: metode simple de a inlatura durerea
Te doare spatele pentru ca stai prea mult la birou, la volan sau prea mult in picioare sau... pentru ca esti insarcinata...
Aha, ia sa vedem cu remediem treaba asta atat de neplacuta:
1. evita statul in pat! Statul in pat reduce mobilitatea si prelungeste timpul de vindecare, spun expertii.
2. evita aplicarea cremelor analgezice pentru perioade lungi de timp: cele procurate fara reteta pot fi foarte utile pe perioade scurte de timp insa pot provoca dependenta sau pot avea efecte secundare.
3. apeleaza la fizioterapie si exercitii fizice de recuperare. Fizioterapeutul Paul Horough mentioneaza: ”Oamenii ajung să fie prinşi într-un cerc vicios, deoarece lipsa de exerciţiu nu numai că sporeşte durerile şi înţepeneala, dar duce şi la atrofierea muşchilor. Aceasta, la rândul ei, poate conduce la creşterea în greutate, ceea ce afectează şi mai mult articulaţiile deja dureroase.”
4. Gheata alternata cu caldura: gheata functioneaza bine ca analgezic pentru ca blocheaza temporat semnalele durerii si ajuta la reduceerea inflamatiei. Pune un pachet cu gheata de mai multe ori pe zi pe zona dureroasa timp de maxim 20 minute. Dupa 48 de ore, treceti la caldura umeda pentru a stimula circulatia sangelui si a reduce spasmele dureroase. Inmoaie un prosop in apa foarte calda, staorce-l si impatureste-l. Intinde-te pe burta cu perne sub glezne si solduri. Pune prosopul pe zona durerosa, acopera-l cu o folie de plastic si, daca ai, pune si o perna electrica pentru a mentine caldura pentru maxim 20 minute. Repeta aceasta procedura de 3-4 ori pe zi, timp de mai multe zile.
5. in timpul zilei - cauta postura care iti solicita cel mai putin spatele: stai drept, cu greutatea egal distribuita pe ambele picioare. Inclina pelvisul spre inainte si inapoi (putin exagerat) si apoi ramai in pozitia care ti se pare confortabila. Acum "inainteaza in sus" pe spate, concentrandu-te pe o zona. Incepe cu talia, apoi cu piptul, pieptul si umerii. Daca ai gasit o pozitie in care te simti confortabil, incearca sa o mentii atunci cand sti in picioare.
- cand stai pe scaun: daca suferi de dureri de spate in zona inferioara, durerea va disparea ca prin minune daca vei folosi o perna pentru... hemoroizi. De ce? Aici gasesti detalii suplimentare despre pernele pentru hemoroizi. De asemenea, scoate-ti portofelul daca il tii in buzunarul de la spate deoarece produce o inclinare care genereaza o deviere a coloanei. Tine picioarele pe podea, cu soldurile usor mai ridicate decat genunchii.
Pentru ca gaura cu care sunt prevazute reduce semnificativ din presiune exerciata asupra coccisului dispersand presiunea pe fese iar tensiunea dintre vertebre devine mai scazuta.
- in timpul somnului, stai intins pe spate sau pe o parte (doar daca nu suferi de sciatica, atunci e recomandat sa stai pe burta). Daca te simti bine in pozitia pe spate, pune o perna sub genunchi si una sub cap pentru a miscora presiunea exercitata asupra spatelui.
Daca dormi pe o parte, foloseste o perna intre picioare si eventual sub burta. Perna pentru sarcina Bastonas, chiar daca are ca principal utilizator gravida incepand din luna a IV-a, este un excelent suport pentru cap, burtca si genunchi. Pe langa faptul ca te ajuta sa dormi pe o parte cu coloana dreapta, mentine aliniate liniile umerilor, a soldurilor si a genunchilor.
6. fa exercitii dimineata: inainte de a te ridica din pat, stai pe spate si intinde incet bratele deasupra capului; trage genunchii catre piept, pe rand. Pentru a te ridica, intoarce-te catre marginea patului , pune genunchii peste margine si foloseste un brat penru a te ridica, in acelasi timp in care lasi picioarele sa ajunga pe podea. Odata ajuns in picioare, pune mainile pe fese si lasa-te usor pe spate pentru a-ti intinde coloana vertebrala.
perna pentru gravide bastonas ajuta sa mentii o poziti corecta a coloanei dar si a liniei umerilor, coapselor si genunchilor