miercuri, 29 ianuarie 2014

Ce vede bebelusul tau incepand de la nastere - stadiile dezvoltarii vederii la copii

Ar fi minunat sa va vada pe voi, pe mami si pe tati, dar... se pare ca la moda este venirea pe lume in luminile reflectoarelor (vezi ce se intampla intr-o sala de nasteri echipata cum trebuie)! Pentru ca ei sunt niste mici VEDEte de la inceput, nu-i asa?

Stiai ca bebelusul tau din burtica deschide ochii in lichidul amiotic incepand cu saptamana 16 de sarcina? Daca expui burtica la o lumina puternica determini o crestere a ritmului cardiac al bebelusului. Devine mai agitat si... deschide ochii. Acum am o explicatie la faptul ca, fiind la mare prin saptamana a 25-a, imediat dupa ce ma dezbracam pe plaja, incepea sa faca tumbe prin burtica.

Stiai ca multra vreme s-a crezut ca nou-nascutul este orb la nastere? S-a demonstrat insa ca deja din luna a 7-a de sarcina bebele cel nazdravan este sensibil la lumina. Bineinteles ca la nastere nu are o vedere clara, dar il ajuta sa descopere inca de la inceput, lumea! Deja te poate fixa cu privirea si poate urmari un obiect cu o deschidere de 90 de grade. In timp ce te urmareste cu privirea, el poate sa roteasca si capul - dar asta daca obiectul este destul de atragator (contrastant, iluminat sau in miscare) si la o distanta suficienta fata de ochisorii lui (cca 18-22 cm).
ochii bebelusului la 2 luni si jumatate
Daca bebelusul este odihnit si calm, el poate fixa obiecte cu privirea pentru cateva secunde chiar. Asta se intampla la unii bebelusi inca de la nastere, la altii la 2-3 saptamani - asta in functie si de temperamentul lui (vioi, curiosi sau somnolenti). Aceste diferente se datoreaza gradului de maturitate a sistemului nervos si nu influenteaza cu nimic dezvoltarea intelectului pe parcursul copilariei.
In ceea ce priveste acomodarea ochiului, cristalinul nu se modifica atunci cand apropiem sau distantam obiecte. La 3 luni insa, acomodarea cristalinului este excelenta, superioara chiar celei unui adult.
La 4 saptamani urmareste cu privirea o jucarie in miscare, la 6 saptamani se uita la persoana care tine jucaria, campul vizual fiind mai larg de 90 de grade. Dupa 12 saptamani urmareste o jucarie miscandu-si capul. La 6 luni cerceteaza ce se afla in jur intorcand capul pentru a descoperi chestii atractive iar la 12 luni urmareste obiecte care se misca repede.

Nou-nascutul opoate distinge relativ bine obiecte aflate in contrast si apropiate. Dupa 6 saptamani poate distinge o suprafat plana iar in jur de 10 saptamani poate face diferenta intre suprafete concave si convexe.
Dupa 4 luni poate distinge toate culorile asemenei unui adult.
S-a dovedit ca in momentul in care nou-nascutul are o preferinta vizuala pentru obiecte noi, acesta se dezvolta intelectual si are capacitate vizuala selectiva. Copiii care nu au aceasta preferinta pentru imaginile noi este posibil sa aiba mai multe antecedente patologice (de exemplu complicatii la nastere sau postanatale) decat cei care sunt incantati de lucrurile sau imaginile noi.

Sa ne vedem cu bine!
Pernegravide.ro iti recomanda sa citesti acest articol sprijinit pe o perna pentru relaxare :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit sa ne scrii parerea ta.