luni, 4 martie 2013

Saptamana a 2-a de sarcina

Ei, uite, ca nici acum nu esti insarcinata. pentru cele mai multe dintre noi, la mijlocul sau la finalul acestei saptamani se poate afirma ca poti ramane, cu adevara, gravida. Hai s-o numim "saptamana magica".
Ce se intampla: la jumatatea sau la sfarsitul saptamanii are loc ovulatia, procesul prin care ovulul este expulzat din interiorul folicolului matur. Daca nu stiai, ovulul este o celula mare, cu diametrul de 150 microni (mare, nu-i asa?). Epiteliul folicular ramas in urma ovulatiei incepe sa prolifereze si formeaza corpul galben care secreta estrogenul si progesteronul. Daca ovulul nu este fecundat, el incepe sa se cicatrizeze. Daca insa a fost fecundat, corpul galben persista si elibereaza hormonii necesari sarcinii in primul trimestru.
Unde are loc "marea intalnire": in treimea externa a trompei uterine in primele 24 de ore de la actul sexual. Spermatozoizii trec de colul uterin si migreaza in uter si, de acolo, in trompa uterina. Unul din cei 150-500 milioane de spermatozoizi reuseste sa penetreze in ovul. Daca sunt mai multi spermatozoizi castigatori sau daca sunt mai multe ovule odata fecundate - asta este o alata poveste de care ne vom ocupa in alt capitol.
In continuare are loc fuzionarea nucleului ovullui cu cel al spermatozoidului si are loc combinarea materialului genetic. Acum se vor hotara caracteristici precum culoarea ochilor, forma degetului mic de la piciorul stang sau faptul ca va fi incapatanat ca mama, dar si meticulos, ca tati. Uite cum:

Tot acum se decide si sexul copilului.


Hai sa-ti povestesc cum e cu sexul copilului, in afara de calendare chinezesti: metoda Shettles (un doctor care a incercat mai bine de 35 de ani sa descopere cate ceva din miturile conceptiei).

Shettles a ajuns la concluzia ca spermatozoizii au caracteristici speciale in functie de gonozomul (cromozomul sexual) pe care il poarta. Astfel, spermatozoizii ce poarta cromozom X sunt cei implicati in conceptia fetitelor, pe cand cei cu cromozom Y sunt cei care determina sexul masculin. Spermiile X sunt mai rezistente in timp si totodata la actiunea factorilor externi, sunt cu mult mai mari decat spermiile Y si migreaza mai greu, ajungand ultimele in trompa uterina unde ar trebui sa fecundeze ovulul, astfel ca, daca cei doi intretin contacte sexuale cu 3 zile inainte de ovulatie, sansa de a face fetita este foarte mare pentru ca: spermiile Y au ajuns dupa putin timp in trompele uterine, nu au gasit ovulul si incep sa moara, durata lor de viata fiind mult mai mica decat a spermiilor X. Acestea din urma, migrand mai greu, ajung in trompele uterine mai tarziu si chiar daca nu au intalnit inca ovulul, au durata de viata mai mare, astfel ca la ovulatie ovulul eliminat poate fi fecundat de spermiile X.
Metoda pozitiei
Pentru a face fetita, statisticile au aratat ca cei care au conceput in pozitia misionarului (barbatul deasupra femeii) au avut in cel mai mare procent fetite. Explicatia consta in faptul ca, adoptand aceasta pozitiile, spermiile ajung in contact cu mediul acid vaginal care le distruge in special pe cele Y, fiind mult mai sensibile la mediul acid, rezistand cele cu cromozom X. Bineinteles, folosind o perna speciala, ca cea pentau gravide, poti face ca aceasta pozitie mai interesanta si mai placuta.
Metoda orgasmului
Tot statisticile au demonstrat ca femeile care isi amana orgasmul sau il inhiba total au sanse mari de a face fetita. Explicatia consta in faptul ca femeia elimina in timpul orgasmului substante ce neutralizeaza aciditatea secretiilor vaginale, astfel sunt sanse mai mari ca spermatozoizii Y sa reziste (altfel acestia mor primii pentru ca sunt mai sensibili la mediul acid, rezistand cei X).
Barbatul nu are voie la abstinenta
S-a demonstrat ca abstinenta barbatilor cu cel putin 7 zile inainte de conceptie creste foarte mult sansa de a avea baiat. Aceasta pentru ca, prin abstinenta, numarul cromozonilor Y creste foarte mult. Astfel ca, in luna conceptiei, contactele sexuale trebuie sa fie numeroase daca vreti sa aveti o fetita.
Si uite asa, am ajuns la sfarsitul unei saptamani, dar inceputul unei povesti. Poveste incurajata si povestita de catre pernegravide.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit sa ne scrii parerea ta.